×

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined variable: slogan i include() (linje 40 af /var/www/subsites.ballerup.dk/public_html/profiles/os2sub/themes/custom/bellcom_alternative/templates/page.tpl.php).

Fokus på Digital Dannelse

Skærmpolitik og computrerpolitik i Klub Nord

I en verden med øget digital tilstedeværelse og stigende krav til digitale kompetencer, ser vi det som en vigtig og naturlig del af det pædagogiske arbejde med børn & unge, at have et stort fokus på den digitale dannelse.. 

I takt med at den ekstremt store og omfattende digitale verden åbnes op for vores medlemmer, sættes der også nogle tilsvarende større krav til at kunne agere og færdes sikkert og trygt på alle former for digitale platforme. 

Vores mål er, at børn & unge i klubben vil møde det digitale univers i trygge rammer, og samtidig opøve de nødvendige digitale kompetencer, mestring og styrke til at kunne håndtere alle former for fremtidige udfordringer, som de digitale medier stiller til dem.

Digital læring i regulerede omgivelser

I Klubben vil medlemmerne møde en bred palette af digitale platforme, hvor personalet vil guide og værdisætte, så den digitale leg også bliver til læring og kompetencetræning. 

Først og fremmest sker disse lege i vores digitale legerum ”Computerrummet”. Her vil medlemmer blive præsenteret for en række udvalgte computerspil. Spillene udvælges både ud fra et medlemsdemokratisk perspektiv (hvad der er ”trendy”), men også især ud fra pædagogernes kendskab til spillet og dets platform. 

PEGI som guideline

Vi følger som udgangspunkt ikke PEGI-anbefalingerne, men anvender dem som guideline for, hvordan vi forholder os til det enkelte spil. Det gør vi fx ved at sætte rammer og værdier for, hvad og hvordan legen udfolder sig i det digitale rum i klubben.

Mange af vores overvejelser om hvorvidt et spil er anvendeligt som pædagogisk værktøj til den aldersgruppe klubben rummer, leder til tiltag der fjerner de dele af spillets karakter, der skubber PEGI’s aldersgrænser op.

Et eksempel er computerspillet CS:GO, hvor gambling-mekanismer som udgangspunkt tilbyder, at man kan spille om rigtige penge. Det skubber PEGI's anbefalinger for spillets aldersgrænse op til 18+. I klubben har vi rammer, der bremser muligheden for gambling-delen af spillet. Disse rammer og den værdistyring lader sig gøre, fordi vi har prioriteret daglig bemanding og voksen deltagelse på vores digitale legeplads. 
 

Alderssvarende digitalt fokus

I takt med at jeres børn bliver ældre og deres digitale kompetenceniveau stiger, vil paletten af digitale tilbud blive udvidet. Ved indgangen til ungdomsklub og udskoling, skifter det pædagogiske fokus derfor fra digital udforskning og kompetenceudbygning til et mere unge-orienteret perspektiv, hvor digitale værdier og snak om digitale krænkelser fylder meget mere. 

På grund af det ovenstående vil der være stående rammer og regler for, hvordan et spil spilles i et pågældende tidsrum. F.eks. har vi i fritidsklubben (4.-6.klasse) et stort fokus på samspil, og derfor har vi i dette tidsrum ingen lyd på hverken computerspil eller høretelefoner. 

Jeres børn vil derfor opleve en meget styret adgang til det digitale univers i klubben, noget vi til tider møder en del modstand mod blandt medlemmerne. Det er dog vores oplevelse, at det er en bundsolid tilgang til arbejdet med børn og unges møde med det digitale univers. 
 

Vedligehold af udstyr og viden

Vi bruger meget tid og energi på at vedligeholde både vores digitale tilbud rent fysisk, men også på at vedligeholde og opdatere pædagogernes viden på området f.eks. igennem netværket ”Ungdomsringen” og med forskningsbaseret viden fra f.eks. Medierådet. 

 

Fritidsklubbens overordnede computerrumsregler

  • Vi tilstræber os på altid at have computerrummet bemandet.
    Vores computere er ikke en pacificering. De er et værktøj som bruges aktivt af det pædagogiske personale til leg, udforskning, øvelse, konkurrence, forhandling m.m. Der arbejdes med inviterende fællesskaber i computerrummet, hvor fokus er at få så mange med i den fælles leg som muligt.  

  • Der er ingen lyd (både vokalt og akustisk).
    Computerrummet handler om at game fysisk sammen og ikke med andre udefra. Kommunikation og sprogbrug er derfor et klart fokusområde. Derfor er lyd & mikrofoner også slukket, så der ingen interagering er med individer uden for klubbens vægge. Psykologiske og fødselsmæssige indtryk fra akustikken i spillene er ligeledes udelukket.  

  • Der spilles primært med klubbens konti på de forskellige platforme. På den måde styres kommunikative adgange til folk udefra, og der etableres samtidig et fælles udgangspunkt for legen. Det fungerer også som et værktøj til at undgå usunde digitale hierarkier i f.eks. ”skins” (digitalt ”tøj” til ens avatar) så man neutraliserer debatten om, hvem der har brugt flest penge på sin konto. Den snak gemmes til ungdomsklubben, hvor refleksionsniveau og værdisætning giver bedre mening. 
     
  • Ligeledes forbliver eventuelle digitale konflikter, både interne og eksterne, holdt inden for klubbens kontrollerede digitale rum, og har dermed mindre forudsætninger for at fortsætte efter klubtid. 

Langt de fleste multiplayer computerspil har et stærk kompetitivt fokus, og som i mange andre kompetitive lege (sport og spil) oplever vi også her, at der er brug for pædagogiske indsatser. Vi bruger derfor rigtig meget energi på de bløde værdier i legene. Sprogbrug, fairplay og inviterende fællesskaber er derfor nøgleord for aktiviteterne i alle klubbens fysiske og digitale læringsrum. 

Det er vores oplevelse, at denne pædagogiske tilgang til den progressive digitale dannelse, giver langt de bedste muligheder for børn & unges sunde udvikling i et hurtigt foranderligt digitalt samfund. 
 

Kontakt Fritids- og Ungdomsklubben Lundegården

Skovvej 57
2750 Ballerup
Telefon: 4175 1214
Tur-telefon: 4175 1215
Mail: fu-lundegaarden@balk.dk

Pædagogisk leder
Martin Kastrup
Mail: maka@balk.dk
Telefon: 4175 1222

Åbningstider

Mandag  
Fritidsklubben 12.45-18.00

Ungdomsklubben

18.00-22.00

Tirsdag  
Fritidsklubben 12.45-18.00

Ungdomsklubben

Lukket

Onsdag  
Fritidsklubben 12.45-18.00

Ungdomsklubben

18.00-22.00

Torsdag  
Fritidsklubben 13.30-18.00

Ungdomsklubben

18.00-22.00

Fredag  
Fritidsklubben

12.45 -17.00

Ungdomsklubben

Lukket

Søndag  
Fritidsklubben Lukket
Ungdomsklubben 18.00-22.00

 

Vi tilpasser løbende vores åbningstider med skiftende ringetider skoleåret igennem.

Udgangspunktet er, at vi har åbent når børnene har fri fra skole.

Åbningstiden i skolesommerferien er 10.00 - 16.00

Find de andre klubafdelinger i Klub Nord her.